Pe 31 august, în fiecare an, în Republica Moldova este marcată data revenirii la scrierea în grafie latină, momentul fiind celebrat ca Ziua Limbii Române. Anul acesta momentul va fi marcat printr-o serie de acţiuni culturale pe ambele maluri ale Prutului.

Institutul Cultural Român (ICR), prin Direcţia Români din Afara Ţării, în parteneriat cu Platforma civică Acţiunea 2012, vor organiza, în acest an, o serie de evenimente culturale ce vor avea loc atât în România, cât şi în Republica Moldova.

Începând cu 31 august 1989, când a fost legiferată revenirea la scrierea în grafie latină, în Basarabia această dată este sărbătorită ca Ziua Limbii Române, fiind organizate concerte, expoziţii de fotografie, conferinţe.

Anul acesta, 166 de parlamentari români au depus la Senat un proiect de lege în care solicită proclamarea zilei de 31 august drept Ziua Limbii Române, proiectul propunând ca această zi să fie marcată de către autorităţile publice din România şi de către reprezentanţele diplomatice din străinătate prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative şi artistice cu caracter evocator sau ştiinţific, consacrate limbii române.

În spiritul acestei iniţiative legislative, pe 31 august în Bucureşti va avea loc un concert cu trupe şi artişti consacraţi, printre care şi Grigore Leşe, care vor concerta, pro bono, în Parcul Colţea din Piaţa Universităţii.

Sub acelaşi generic, se vor derula caravane ale cărţilor, acestea urmând să fie oferite bibliotecilor şcolare şi liceale din localităţi ale Republicii Moldova: Aluatu (raionul Taraclia), Cojusna (raionul Străşeni), Măgdăceşti (raionul Criuleni), Cioreşti (raionul Nisporeni) şi Goteşti (raionul Cantemir). Vor fi donate peste 600 de titluri din colecţia Biblioteca pentru Toţi, oferite de ‘Jurnalul Naţional’.

Platforma Civică ACŢIUNEA 2012 este o coaliţie de organizaţii non-guvernamentale şi grupuri de iniţiativă care susţin regăsirea românilor de pe cele două maluri ale Prutului. Pe parcursul anilor 2011 şi 2012, Platforma Civică ACŢIUNEA 2012 va desfăşura manifestări publice de informare a întregii populaţii din România şi Republica Moldova. [sursa]

(Foto: Demonstraţie în sprijinul alfabetului latin şi al limbii române, Chişinău, iunie 1989 – preluată de pe www.europalibera.org)