inaltarea.jpg

 Z  I  U  A    E  R  O  I  L  O  R
          Începând din 1920, comemorarea eroilor cazuti în razboi – Ziua Eroilor- se organiza în fiecare an, de Ziua Înaltarii Domnului, la 40 de zile dupa Sfintele Pasti, în general în luna mai, „când floarea este mai bogata”, asa cum preciza decretul din 4 mai 1920. Toate actele normative ulterioare, pâna în anul 1948, au mentinut prevederea sarbatoririi Zilei Eroilor în Ziua Înaltarii Domnului si au acordat acestei zile statut de sarbatoatre nationala.
Legiferarea acestei comemorari a fost determinata atât de traditia crestina, proprie poporului român, cât si de prevederile unor articole ale Tratatului de pace de la Versailles care, printre altele, impuneau natiunilor foste beligerante întretinerea mormintelor tuturor ostasilor îngropati pe teritoriile statelor respective.
Ziua Eroilor era sarbatorita atât pe teritoriul tarii, cât si în strainatate de autoritatile române, în mod demn, prin organizari de Te-Deum-uri, procesiuni si serbari cu un înalt caracter national si patriotic, la care participau toate institutiile de stat si particulare, fara deosebire de religie sau etnie.
Programul festivitatilor era propus de societatea „Mormintele eroilor cazuti în razboi” – din 1927 denumita societatea „Cultul Eroilor”- în colaborare cu autoritatile locale si aprobat chiar de Consiliul de Ministri.
În anii dintre cele doua razboaie mondiale, pentru cinstirea celor cazuti si comemorarea glorioaselor acte de eroism national, s-au construit monumente si placi comemorative, în aproape toate localitatile tarii, iar în Bucuresti s-a construit un edificiu comemorativ al razboiului de întregire nationala – MORMÂNTUL OSTASULUI NECUNOSCUT – inaugurat în luna mai a anului 1923.
Manifestarile dedicate Zilei Eroilor nu reprezentau numai îndeplinirea unei îndatoriri de pietate si recunostinta fata de cei cazuti, ci si de concentrare a acestor pilde în locuri de onoare, cu valoare educativa pentru tânara generatie.
Prin Decretul nr. 71/1948, Ziua Eroilor a fost stabilita pentru data de 9 mai, abrogându-se astfel prevederile anterioare care stabilisera ca Ziua Eroilor sa fie sarbatorita în Ziua Înaltarii Domnului.
Decretul nr. 117/1975 privind regimul mormintelor si operelor comemorative a preluat reglementarea care prevedea sarbatorirea Zilei Eroilor în data de 9 mai „concomitent cu sarbatorirea independentei de stat a României si a victoriei asupra fascismului”.
Revenirea la traditia sarbatoririi Zilei Eroilor în Ziua Înaltarii Domnului s-a realizat în anul 1995 prin adoptarea Legii nr. 48 privind proclamarea Zilei Eroilor. Art.1 al acestei legi prevedea: „Se proclama Ziua Eroilor, sarbatoare nationala a poporului român, cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Pasti – Ziua Înaltarii Domnului Iisus Hristos -, potrivit taditiei românesti”.
Prin adoptarea Legii nr. 379/2003 privind regimul mormintelor si operelor comemorative de razboi a fost abrogata Legea nr. 48/1995, dar data sarbatoririi Zilei Eroilor a ramas neschimbata fiind stabilita prin prevederile art. 39 al noului act normativ tot în Ziua Înaltarii Domnului Iisus Hristos.

sursa: http://www.mapn.ro/traditii/ziuaeroilor.htm