Vulcanul Eyjafjallajokull din Islanda a erupt.

Vulcanul islandez Eyjafjallajokull a început să erupă cu aproximativ o lună în urmă, însă a captat atenţia întregii lumi abia miercuri (14 aprilie 2010), când a împroşcat în aer un nor de cenuşă care a paralizat traficul aerian în Europa. De asemenea, erupţia vulcanului ar putea dura câteva luni, ba chiar un an întreg. Ultima erupţie, din 1821, a durat doi ani, astfel că experţii au început să analizeze efectele pe care fenomenul le va avea asupra climei terestre.

Cum ne va schimba vremea vulcanul din Islanda? Erupţia vulcanului din Islanda, care a aruncat cenuşa la înălţimea de 6 kilometri şi a perturbat traficul aerian în nordul Europei, s-a intensificat, a declarat joi un expert, transmite Reuters. Vulcanul de sub gheţarul Eyjafjallajokull a continuat să arunce în aer cantităţi mari de cenuşă şi fum şi nu a dat niciun semn de diminuare după 40 de ore de activitate, a declarat Pall Einarsson, geofizician la Universitatea din Islanda. Vaporii fierbinţi au topit circa o treime din gheţarul care acoperea vulcanul, făcând ca un râu din apropiere să iasă din matcă, în timp ce exploziile frecvente din fundul craterului sunau ca bombele, a precizat el. Cenuşa vulcanică doar „şterge” România, dar poate scădea temperatura pe glob cu 0,5 grade. Norul de cenuşă nu va împânzi România, aşa cum se tem mulţi, nici măcar nu îl vom simţi. Ci numai va „şterge” puţin extremitatea nord-vestică a ţării, purtat de curenţii de vânt, ne-a asigurat Aurora Bell, directorul de Prognoză al ANMH.
Erupţia vulcanilor proiectează în stratosferă dioxid de sulf, iar gazul se transformă ulterior în picături minuscule, cunoscute sub numele de aerosoli, de acid sulfuric, care reflectă lumina solară. De-a lungul istoriei, erupţiile vulcanice masive au declanşat perioade de răcire globală, iar climatologii spun că acest lucru ar putea să se întâmple şi acum, dacă Eyjafjallajokull va continua să erupă, scrie The Atlantic.

Până atunci, există temeri că norul de cenuşă vulcanică va avea efecte asupra oamenilor. Deşi Organizaţia Mondială a Sănătăţii i-a sfătuit pe europeni să se ferească de cenuşa vulcanică, o serie de experţi în domeniul sunt convinşi că aceasta nu va efecte negative asupra sănătăţii oamenilor.

Cenuşa vulcanică este alcătuite din particule foarte mici de roci vulcanice. Are o culoare gri spre negru şi poate fi la fel de fină ca pudra de talc, scrie AP.

Persoanele aflate în apropierea unui vulcan care erupe pot inhala aceste particule, fapt care duce la iritaţii la nivelul plămânilor chiar şi în cazul indivizilor sănătoşi. Cei aflaţi la o depărtare considerabilă sunt însă în afara oricărui pericol, susţin experţii.

Vulcanul care a erupt miercuri în Islanda a împroşcat în aer un nor uriaş de particule microscopice de bazalt, care pluteşte la o înălţime de aproximativ 6.000 de metri şi nu poate fi văzut de la sol.

„Nu toate particulele sunt la fel”, a declarat profesorul Ken Donaldson de la Universitatea Edinburgh, adăugând că, în linii mari, cenuşa vulcanică nu are efecte negative asupra oamenilor. Donaldson a spus că majoritatea europenilor care vor intra în contact cu cenuşa vulcanică sunt în afara oricărui pericol. Doar islandezii care locuiesc în apropierea vulcanului ar putea fi afectaţi.

„Odată ce particulele ajung în stratosferă, ele se amestecă cu alte particule inofensive, astfel că norul se diluează”, a precizat Donaldson.

În plus, datorită faptului că vulcanul Eyjafjallajokull este înconjurat de gheţari, erupţia nu a generat o cantitate foarte mare de cenuşă vulcanică, a declarat Mike Burton, vulcanolog la Institutul Naţional Italian de Geofizică şi Vulcanologie.

Doar persoanele care suferă de probleme respiratorii, precum bronşită şi astm, ar trebui să-şi ia unele măsuri de precauţie. Ele sunt sfătuite să-şi ia medicamentele la ei în cazul în care îşi părăsesc locuinţele.