batraniiArticol scris de Elena Bărbulescu | IMPULS, nr. 1

De multe ori încercăm să găsim răspuns la întrebarea „De ce vârstnicii sunt greu de înțeles?” În urma ei, căutăm fel de fel de răspunsuri. Să fie oare ei, cei mai înțelepți, iar experiența de viață să îi scoată mereu în față, ca având mereu dreptate? Sau, poate, din cauza stării de senilitate, devin atât de greu accesibili. Un lucru e clar: nu e deloc simplu să stai în preajma lor, să-i înțelegi, și, nici să porți un dialog cu ei, fără a ajunge la contradicție.

De cele mai multe ori, ducem o continuă muncă de lămurire atunci când încercăm să purtăm o discuție cu o persoană mai în vârstă, pe o anumită temă. De obicei, așteaptă ca de fiecare dată, câștigul de cauză să-i aparțină, indiferent de situație, iar motivul principal ar fi „statutul de persoană vârstnică”.

Într-adevăr, situația aceasta, nu creează așa mari dificultăți, cât timp discuția, nu se ridică la un grad foarte înalt de importanță, astfel încât, alegând să dăm dreptate persoanelor mai în vârstă, deși nu au, nu lăsăm o amprentă negativă asupra noastră. Există însă și situații mai delicate, iar, în cazul în care subiectul dezbătut este foarte important, și noi, alegem să dăm dreptate vârstnicilor, doar ținând cont de vârstă, ajungem să fim puși într-o lumină proastă atât la nivel intelectual, cât și al ușurinței cu care, renunțăm la idea corect susținută, în favoarea uneia eronate.

Cu toate acestea, e limpede că fiecare dintre noi, avem prin preajmă, persoane vârstnice, pe care, fie că ne place, fie că nu, e necesar să încercăm să le înțelegem, să le ajutăm în orice situație, și, totodată să încercăm a le crea un mediu de viață cât mai prielnic.

Voi încerca să subliniez, câteva dintre lucrurile pe care noi, trebuie să le facem și de care să ținem cont, când vine vorba de vârstnici în general, și, mai ales față de cei pe care îi avem mai tot timpul prin preajmă.

Creează-le spațiul lor

În primul rând este necesar să le creezi un spațiu al lor. Un loc în care bunica ta să dea cu mătura toata ziua bună ziua, dacă asta vrea. O cameră care să conțină un fotoliu confortabil în care să poată ațipi în voie bunicul și un televizor cu toate canalele de știri inventate și toate posturile de filme de acțiune dacă se poate. S-a descoperit că bunicii îi apreciază foarte mult pe Chuck Norris și Jackie Chan.

Arată-le că sunt utili

De multe ori, cei în vârstă ajung să aibă nemulțumiri pentru că se simt neputincioși. Nemaiavând responsabilitatea unui serviciu și petrecând toată ziua în casă, aceștia se pot gândi că sunt o povară pentru tine. Alungă-le acest gând arătându-le cât de importanți sunt în viața ta. De exemplu, roag-o pe bunica ta să-ți croșeteze un fular pentru a te încălzi la iarnă sau roagă-l pe bunicul să te ajute la mașină sau la alte treburi tehnice de prin casă. Astfel, bătrânii tăi se vor simți din nou utili ca atunci când aveau un serviciu unde erau respectați și apreciați de șefi.

Cere-le sfatul

Bătrânii vor să simtă că au și ei un cuvânt de spus în casă. Până la urmă, ei au experiența vârstei și trebuie să-i învețe pe urmașii lor cum să se descurce în viață. Nu le lua această plăcere. Din când în când du-te la ei și cere-le un sfat, o părere vis-a-vis de o problemă care te macină. Chiar dacă nu le vei urma întocmai sfatul, nu vrei să știi cât de mult se vor bucura că ai ales să te duci și la ei să-i rogi să te ajute.

Respectă-i

Este o dovadă de bun simț să-i respecți pe cei în vârstă. Arată-le că le admiri  înțelepciunea,  că-i respecți  pentru ce au făcut în viață și că pot fi un exemplu demn de urmat.

Ascultă-i

Fie că bunicul tău îți povestește pentru a nu știu câta oară actele lui de vitejie din al doilea război mondial sau că bunica ta îți repetă la nesfârșit cum a impresionat ea un important om de stat cu talentele ei de bucătăreasă, nu le tăia elanul. Bătrânii simt nevoia să vorbească despre trecut pentru a se asigura astfel că nu-l uită. Nostalgici după tinerețea lor, ei simt nevoia să-și amintească de acele vremuri de mult apuse. Nu le lua această plăcere.

Învață-i          

Bătrânii din familia ta au trăit în alte timpuri. Pe vremea lor nu exista internet, wireless sau iPhone. Asta nu înseamnă însă că nu se pot învăța cu ele. Cu siguranță, își pot însuși măcar noțiunile elementare. Tot ce trebuie să faci este să le explici pe înțelesul lor utilitatea acestor obiecte, să folosești termenii simpli și nu hi-tech și să ai multă răbdare. Iar atunci când bunica iți va trimite un sms de pe noul ei mobil cu touchscreen ai să vezi ce mândru/ă vei fi.

Îngrijește-i

Asigură-te că au toate medicamentele necesare. Dacă e cazul, te poți duce tu să cauți în farmacii anumite medicamente care nu se găsesc ușor. Deoarece sistemul imunitar al acestora este slăbit, iar foarte mulți bătrâni suferă de hipertensiuni, poți combate riscurile asociate acestei boli cu vitaminele și mineralele potrivite. Caută suplimente care să conțină mineralele magneziu, calciu și potasiu care contribuie la normalizarea tensiunii arteriale.

Amintește-ți că și tu vei fi la fel           

De fiecare dată când te enervează bunicul sau bunica amintește-ți că la un moment dat și tu vei ajunge la vârsta lor și îți vei dori să fie cineva mai tânăr lângă tine care să-ți aducă un pahar cu apă. Ca atare, fii mai înțelegător, respectă-ți și iubește-ți necondiționat bătrânii din familie.