Hubble primul telescop din lumeArticol scris de Olivia Fometescu | IMPULS, nr. 1

                 Denumirea de telescop provine din limba greacă: tele = departe, skopein = a cerceta, a examina, și reprezintă un obiect cu ajutorul căruia pot fi studiate obiecte luminoase foarte îndepărtate.

                 La baza principiului de funcționare stau fenomenele de reflexie și refracție a luminii în diferite lentile și oglinzi. Există două tipuri de telescoape optice:  reflector și refractor.

                Primul telescop optic apare în 1609, construit de Galileo Galilei care a studiat Luna și pe care a văzut-o mai aproape de 30 de ori față de privirea cu ochiul liber. În construcția telescopului său Galilei folosește o serie de lentile,  idee  preluată și îmbunătățită de Issac Newton, care construiește primul telescop cu oglindă.

              La baza acestor descoperiri stă de fapt invenția  unui vânzător de ochelari din secolul al XIII-lea, olandezul Hans Lippershey, care întâmplător a observat că punând două lentile una lângă alta biserica din sat se vedea mult mai aproape. El a folosit idea pentru a atrage clienții, iar fenomenul începe să fie cunoscut. Invenția sa a fost utilizată în timpul războaielor pentru a fi studiată poziția armatelor, inamice.

               În cazul telescopului cu oglindă există izvoare istorice, care susțin construcția sa din anul 1616 de către astronomul  Niccolo Zucchi. În 1670 Issac Newton îmbunătățește această invenție și utilizează pentru prima dată oglinda pentru a direcționa lumina reflectată spre ocular.

              Curiozitatea oamenilor de a explora spațiul cosmic a făcut ca această ramură a tehnologiei să se dezvolte foarte mult. Astfel în 1985, după opt ani de muncă a fost terminat primul telescop optic ce urma să fie trimis în spațiu, denumit  Hubble.  A fost lansat în 24 aprilie 1990 cu ajutorul navetei Discovery, Hubble și plasat pe orbită la 600 de kilometri deasupra Pământului. Are dimensiunea unui autobuz cu o lungime de 13,3 metri, cântărește puțin peste 12 tone, se deplasează cu o viteză de 27 000Km/h  și a adunat până în prezent  peste 500000 de imagini ale corpurilor cerești. Telescopul Hubble se apropie de ultima sa tură, fiind scos de pe orbită și înlocuit cu unul mai performant.

Imaginea formării  unei planete transmisă de un telescop situat în Munții Anzi, la 5.000 de metri altitudine.

formarea unei planete

Imaginea nebuloasei Carina, captată de Hubble în martie 2010

126244-carina