TEATRUL DRAMATIC „ELVIRA GODEANU” TÂRGU JIU

Luni, 09 mai 2011, STRESS de Achile Roselletti

Marţi, 10 mai 2011, BIGAMUL de Ray Cooney

Miercuri, 11 mai 2011, EU ŞI IUBITA MEA de Douglas Furben

Ora: 20.00

Preţul biletului: 7 lei.

Detalii: Marinela Pîrvulescu, Daniel Murăriţa.

Înscrieri: până vineri, 6 mai, ora 12.00.

• Citeşte câteva reguli de conduită în sala de teatru→

Ce sa faci:

– sa iti inchizi telefonul mobil. Este de un prost gust teribil sa iti sune telefonul a Macarena in timpul lui Hamlet. Daca nu esti in stare sa iti amintesti, o sa auzi anuntul de la inceputul spectacolului, care te roaga exact acest lucru.- sa iti duci haina la garderoba. Nu deranjeaza pe nimeni daca iti tii puloverul pe genunchi, insa se apropie anotimpul paltoanelor. E neplacut sa vrei sa ajungi la scaunul tau din mijlocul randului si sa fii nevoit sa iti croiesti drum prin populatia de eschimosi despuiati, insa acoperiti de blanuri si maldare de haine. 

– in acelasi context, pentru doamnele care poarta palarie, insistam sa o scoata. Am petrecut cateva piese de teatru dand din cap ca o bufnita nedumerita ca sa ocolesc miscarile palariei din fata.

– sa ai bunul simt sa aplauzi la sfarsit, chiar si de complezenta, si sa nu te repezi afara din sala imediat ce s-a lasat cortina. Este un gest de politete fata de efortul actorilor.

– sa iti tii parerile pentru cand iesi din sala, daca nu ti-a placut spectacolul. Este lipsit de tact fata de actori, regizor sau piesa in general sa emiti in teatru diverse pareri personale depreciative. Ai rabdare pana cand se termina daca ai chef de o polemica, trimite-ne noua parerea sau fa-ti un blog si scrie acolo oful si amarul.

Ce sa nu faci:

– sa nu vii in hainele cu care ai vopsit caloriferele, nici in cele in care te duci la discoteca. Desi s-a estompat rigoarea vestimentatiei tip „tinuta de seara”,  este un gest de respect pentru actori si teatru sa ai o tinuta decenta (spre elegant – optional), si eventual nu prea fistichie. Nu vrei sa se uite lumea mai mult la tine decat la scena (sau poate…)

– sa nu mananci in timpul spectacolului. Nu esti la cinema, sa intri cu punga de gustarele in ambalaje fosnitoare si sa fasai sticla de coca cola in timp ce un actor isi joaca rolul vietii lui pe scena. (Din pacate, existenta bufetelor ad hoc din foaierul tot mai multor teatre incita la rontaiala de rumegatoare fericite in timpul piesei)

– sa nu vii tarziu, si eventual sa iti cauti locul cu ecranul aprins al telefonului mobil. Daca piesa incepe la ora H, vino la ora H fara un sfert. Nu esti la concert, sa faci atmosfera cu bricheta aprinsa sau efecte de lumini in culori fosforescente.

– sa nu razi in hohote exagerate, chiar daca esti la o comedie. Nu esti la concurs de cine are plamanii mai tari si nu o sa te acuze nimeni ca n-ai inteles poanta. In acest context, este mai bine sa nu te bati pe genunchi si nici sa comentezi cu voce tare replicile actorilor cu vecinul de scaun.

– sa nu uiti sa scoti ghiveciul inainte de a arunca cu flori pe scena. Pot avea loc accidente sangeroase. ;-)

Va dorim vizionare placuta. [sursa]