produse chimiceArticol scris de Maria Anghelache | IMPULS, nr. 1

Din produsele de îngrijire a fiecărei persoane fac parte șamponul, săpunul, loțiunile, balsamul, pasta de dinți, deodorantul, iar la acestea se adaugă pentru femei fondul de ten, rimelul, rujul. Industria cosmetică este una dinamică, lucrurile evoluează, se perfecționează în concordanță cu nevoile aflate într-o continuă schimbare ale consumatorilor. În prezent există o varietate atât de mare de produse și tratamente cosmetice încât consumatorii devin confuzi, căci fiecare dintre ele revendică ultima invenție, descoperiri pentru o frumusețe și îngrijire fără riscuri.

În epocile trecute frumusețea reprezenta prospețimea și curățenia, tonusul persistent al pielii, atribuit în general extractelor din plante. Dar în scurt timp au apărut produsele de sinteză, intens promovate ca ingrediente minune, iar darurile naturii au fost sortite uitarii.

Despre ingredientele chimice utilizate în industria cosmetică se vorbește mai puțin și din păcate nu sunt specificate efectele nocive ale acestora.

Parabenii – cei mai utilizați conservanți din industria cosmetică – se găsesc în șampoane, geluri de duș, loțiuni de corp, deodorante. Apar cu denumirile științifice: methylparaben (E218), ethylparaben (E214), propylparaben (E216), butylparaben, isobutylparaben. Pătrund ușor prin piele atunci când folosim un produs cosmetic care îi conține. Prin piele, sunt absorbiți de organism. În corpul uman, acest conservant se comportă ca un hormon, ceea ce perturbă sistemul endocrin. Studiile efectuate la femeile cu cancer mamar au indentificat parabenii în țesutul tumoral.

Sodium Lauryl Sulfate (SLS) și Sodium Laureth Sulfate (SLES) substanțe cu rol de curățare și de spumare, prezente în șampon, spumant de baie, săpun, pastă de dinți, apa de gură, detergent de vase, etc. Efectele negative: iritații ale pielii și ochilor determinând probleme grave de vedere. De asemenea datorită impurificării cu 1,4 dioxan cele două substanțe au potențial cancerigen.

Ftalații – Diethyl phthalate, Dibutyl phthalate, Butyl ester DBP și altele. Se folosesc ca agenți de fixare pentru a mări puterea de penetrare a produselor în piele sau pentru a împiedica fisurarea  lacurilor de unghii. Astfel, ei sunt utilizați în parfumuri, geluri de păr, șampoane și lacuri de unghii. Dintre efectele nocive: pot afecta sistemul hormonal al adulților tineri, infertilitate, efect anti-androgenic, malformații congenitale ale fătului.

Polyethylene Glycol (PEG) – ușurează absorbția produselor în piele. Provenit din industria petrochimică. Are potențial toxic și cancerigen datorită impurificării cu 1,4 dioxan și cu oxid de etilenă.

Uleiul mineral și derivatele sale sunt produse sintetice ale petrolului procesat  chimic. Când sunt folosite în cosmetice, ele blocheaza porii și inhibă funcțiile naturale ale pielii.

Talcul – produs mineral provenit din rocile de talc – întâlnit în produsele pentru față și corp. Numeroase studii științifice au descoperit că o aplicare frecventă a pudrei de talc în zona genitală este asociată cu o creștere a riscului de apariție a cancerului ovarian.

Lanolina – emolient obținut din lâna oilor. Este folosită în compoziția rujurilor și a cremelor și poate provoca forme grave de acnee. De obicei, lanolina folosită în industria cosmetică este contaminată cu pesticide și insecticide.

Sărurile de aluminiu prezente în compoziția deodorantelor și antiprespirantelor. Blochează glandele sudoripare, iar aluminiul absorbit în piele poate contribui la apariția cancerului mamar.

Plumbul – conținut în majoritatea rujurilor și a unor vopsele de păr – are potențial cancerigen.

Parfumurile sunt de obicei pe bază de petroleum. Ele pot cauza dureri de cap, alergii, iritarea pielii, probleme respiratorii.

Soluția dată de cercetători nu este renunțarea la produsele de îngrijire ci educarea comportamentului consumatorilor. Recomandarea acestora este să folosim formulele ușoare, cu ingrediente puține, să evităm ingredientele înscrise pe „ lista neagră” pentru efectele nocive asupra organismului și pielii, să alegem produse fără conservanți și fără arome.

Din punct de vedere legal, producătorii de cosmetice sunt obligați să listeze ingredientele pe care le folosesc (știați că ele sunt afișate în ordinea descrescătoare a concentrației lor?) și să respecte un standard de siguranță, fără însă a le fi impuse niște norme precise.