„Îl sărbătorim în fiecare an pe Eminescu, îl sărbătorim chiar de două ori pe an, dar continuăm să rămânem descoperiţi faţă de el. Cu oricâte reuşite în cercetarea critică şi istorică asupră-i, continuăm să fim vinovaţi în ce-l priveşte: întâi nu-l cunoaştem încă în întregime, apoi nu-l facem cunoscut altora în întregime, aşa cum a fost”, spunea indignat odinioară Constantin Noica. În ce stadiu suntem azi? Răspunsul, oricare ar fi el, nu ar putea ieşi din sfera derizoriului. Probabil tocmai din acest motiv, vom încerca să ne apropiem în săptămâna ce urmează de personalitatea culturală complexă a lui Eminescu.

Ziua de naștere a lui Mihai Eminescu, devenită prin lege și Ziua Culturii Naţionale*, va fi marcată de GȘ Energetic Târgu Jiu printr-o serie de evenimente speciale pe parcursul întregii săptămâni 16-20 ianuarie.

▪ 16.01.2012, luni, promovarea campaniei cultural-comemorative;

▪ 17.01.2012, marți, Versuri şi icoane. Receptarea lui Eminescu în lirica românească – spectacol omagial Biblioteca Județeană;

▪ 18.01.2012, miercuri, Eminescu – eternul nostru contemporan. Actualitatea scrierilor socio/politice eminesciene (împărțire de fluturași cu fragmente reprezentative din publicistică);

▪ 19.01.2012, joi, Eminescu – aspecte ale gândirii socio-politice, dezbatere Biblioteca Județeană;

▪ 20.01.2012, vineri, concluzii, analize.

*

 

*Camera Deputaţilor a adoptat, în noiembrie 2010, un proiect de lege prin care 15 ianuarie, ziua de naştere a lui Mihai Eminescu, a devenit ziua Culturii Naţionale. „Ziua Culturii Naţionale va fi în viziunea noastră o zi în care nu doar celebrăm un mare creator, dar şi o zi de reflecţie asupra culturii române, în genere, şi a proiectelor culturale de interes naţional. Menţionăm faptul că, în Italia, de ziua lui Dante, în toate oraşele italiene au loc serbări publice, lecturi din opera lui, dezbateri publice, târguri de carte etc.”, se arăta în expunerea de motive a iniţiatorilor. Prin această lege, posturile publice de radio şi televiziune sunt obligate să reflecte în mod adecvat evenimentul.