Fiecare persoana isi petrece pe bancile scolii o perioada semnificativa din viata. Primii 18 ani din viata noastra sunt marcati de studiu, de scoala. Aici deprindem scrisul, cititul, socializarea dar si multe altele.

In interactiunile cu ceilalti, profesorul este persoana care seamana in elevii sai nu numai cunostinte, dar si primele atitudini. Atitudini fata de propria persoana, fata de scoala, fata de oameni si de lumea inconjuratoare.

Dupa familie cel mai important personaj din viata noastra ramane profesorul. Acesta are datoria morala de a ne indruma pe drumul cel bun in viata, pe drumul care ni se potriveste cel mai bine. Profesorul este singurul care poate face studiul atractiv, ne poate face sa venim de placere la scoala, iar nu materia stufoasa, foarte aglomerata pe care o impun cei din minister.

In functie de abilitatea acestuia de a ne atrage, eu l-as identifica pe profesorul ideal ca fiind o persoana calda, cu limbaj calm care in acelasi timp trebuie sa impuna si respect in randurile elevilor.

Dupa parerea mea, pentru a putea merge in fata unei clase de elevi este necesara o pregatire de specialitate si nu numai. Pentru ca atunci cand se prezinta in fata unor elevi sau studenti sa cunosca materia amanuntit, continutul disciplinei si utilitatea practica a acesteia si sa nu se limiteze numai la informatiile din manual.

Rabdarea este o alta conditie esentiala a unui profesor, deoarece nu toti elevii sunt genii incat sa priceapa informatiile transmise din prima. Profesorul trebuie sa abordeze diferentiat elevii, sa faca tot posibilul sa nu descurajeze elevii mai slabi la invatatura. Astfel ei se vor teme sa raspunda chiar daca vor sti raspunsul corect. Este mult mai eficienta metoda incurajarii elevilor, cand primesc sfaturi utile, cand li se vorbeste cu blandete.

Profesorul ideal este acela care nu pune accent pe notarea elevului pentru ca nu notarea conteaza, nu notarea este cardinala. Nu ne formeaza in nici un fel aceasta notare. Cel mai important este ca profesorul sa ne invete sa fim corecti cu noi insine dar si cu ceilalti, sa muncim cinstit si sa ne respectam pentru ceea ce suntem nu pentru ceea ce parem a fi.

Profesorul ideal este cel care ramane peste vremuri in amintirea noastra, este cel care ofera mereu lumina, caldura si dragoste.

 

 

Ion-Dragos Grama, 11E