Patrula de reciclareFebruarie 2013 Activități de informare a tuturor elevilor școlii și de promovare a proiectului în comunitatea locală. Voluntarii înscriși în proiect vor organiza întâlniri, mese rotunde, dezbateri referitoare la importanța colectării selective. De asemenea vor populariza proiectul în instituțiile din imediata vecinătate. Astfel elevii pot deveni ambasadori ai unui mesaj ecologic şi modele pentru cei din jur. Activități de colectare.

Pledoarie pentru voluntariat

„Voluntariatul este activitatea de interes public desfășurată din proprie inițiativă de orice persoană fizica, în folosul altora, fără a primi o contraprestație materială; activitatea de interes public este activitatea desfășurată în domenii cum sunt: asistența și serviciile sociale, protecția drepturilor omului, medico-sanitar, cultural, artistic, educativ, de învățământ, științific, umanitar, religios, filantropic, sportiv, de protecție a mediului, social și comunitar și altele asemenea.” (definiția din Legea Voluntariatului 2006)

Poate mulți se întreabă: „Mie ce-mi iese din asta?”…voluntariatul te scoate din anonimat … îți dă ocazia să te implici în diferite activități la nivelul liceului sau pe plan local și îți dezvoltă anumite abilități. Cât te costă? Te costă ambiție, puțin timp, implicare și distracție.

Prin implicarea în activități de voluntariat ai mai multe atribuții și responsabilități, dar pasivitatea nu-ți oferă șansa de a arăta ceea ce poți, cine ești tu cel adevărat. Voluntariatul va face să fi văzut și auzit, iți vei promova astfel credințele, îi vei face pe cei din jurul tău să se comporte altfel, vor fi mai responsabili. Vei demonstra astfel celorlalți, dar și ție, că ești capabil să convingi, că ai resurse intelectuale să schimbi în bine mentalități și obiceiuri.

De ce voluntariat în domeniul protecției mediului? Deoarece sprijinim astfel viața, posibilitatea de a ne desfășura activitățile într-un mediu curat, de a păstra ceea ce avem încă și pentru generațiile viitoare.

De ce voluntariat în domeniul reciclării deșeurilor de echipamente electrice și electronice?  Deoarece majoritatea aparatelor electrice conțin substanțe care ajunse în mediu sunt foarte toxice.

 DE CE SĂ RECICLĂM

  • Pentru că fiecare dintre noi este responsabil pentru deşeurile pe care le produce. Nu putem arunca orice, oriunde, indiferenţi la ce lăsăm în urmă şi la efectele dezastruoase pe care deşeurile le au asupra mediului în care trăim. Ne dorim cu toţii oraşe, străzi, drumuri mai bune şi mai curate. Este momentul ca fiecare dintre noi să facă ceva în acest sens.
  • Pentru că reciclarea înseamnă respect pentru lege şi pentru noi înşine. Legislaţia ne obligă să reciclăm pentru a reduce efectele poluării, însă dincolo de obligativitatea aceasta, trebuie să ştim că natura are o capacitate limitată de preluare a deşeurilor noastre.
  • Pentru că fiecare copil are dreptul să respire aer curat, să se plimbe prin parcuri şi păduri curate, să se joace în spaţii îngrijite şi să crească într-un mediu sănătos, iar noi adulţii suntem responsabili să le asigurăm aceste condiţii.
  • Pentru că deşeurile capătă valoare atunci când sunt reciclate corect. Dezasamblate şi tratate conform standardelor de mediu, deşeurile devin materie primă secundară. Acest lucru înseamnă că resursele naturale sunt folosite eficient.
  • Pentru că deşeurile de echipamentele electrice şi electronice pot avea în componenţa lor substanțe periculoase care, eliberate în aer, apă sau sol au efecte dăunătoare, pe termen lung, asupra hranei noastre, a apei pe care o bem sau a aerului pe care îl respirăm.

Şi acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care este obligatoriu ca reciclarea să devină un obicei, depăşind stadiul unui subiect de conversaţie la modă.

http://www.rorec.ro/ro/recicleaza-cu-noi/de-ce-sa-reciclam