tigariArticol scris de Elena Ciobanu | IMPULS, nr. 1

Tutunul, cel care creează dependență chiar mai rea decât cea de heroină, este consumat începând de la vârste destul de mici, până la adânci bătrâneți. Din păcate, pentru cea mai mare parte a fumătorilor bătrânețile sunt scurte și urâte din cauza multiplelor afecțiuni pe care le produce. Fumatul nu ține cont de  gradul  de instruire, sex, poziție socială și nici chiar de starea de sănătate a organismului,deși chiar și pe pachetele de țigări scrie că dăunează grav sănătății. Efectele fumatului asupra organismului sunt devastatoare, afectând fiecare structură și organ, putând duce în cele din urma chiar la deces.

Ce trebuie să conștientizăm

– în alcătuirea unei țigări intră aproximativ 4000 de substanțe chimice, o mare parte dintre acestea fiind extrem de nocive pentru organismul uman.

– nicotina este cea care creează dependență, astfel încât fiecare persoană care fumează, ajunge să aibă nevoie de o anumită doză zilnică a acestei substanțe pentru a preveni apariția sevrajului.

– aproximativ 60 dintre substanțele dintr-o țigară pot declanșa apariția diverselor forme de cancer.

Dintre substanțele existente în fumul de țigară cele mai răspândite sunt:

– monoxidul de carbon – același gaz mortal care se găsește în gazele de eșapament.

– aceleași gudroane utilizate în asfaltarea drumurilor se găsesc și în fumul de țigară și pot cauza apariția cancerului.

– amoniacul, substanța care se găsește si în explozibili, înălbitori și produse pentru curățarea toaletei;

– cianură și fenolii, substanțe chimice utilizate în diluanți.

– radicali liberi, aceste substanțe chimice cu proprietăți reactive puternice afectează mușchiul inimii ți vasele de sânge, stimulând în același timp formarea depozitelor de grăsime la nivelul pereților arteriali.

– metale, precum arsenic, cadmiu și aliaje, majoritatea dintre aceste substanțe având efect cancerigen asupra organismului;

– compuși radioactivi, care la rândul lor sunt cancerigeni.

EFECTELE FUMATULUI ASUPRA SĂNĂTĂȚII:

Cancer pulmonar.  Fumatul cauzează cancer pulmonar, iar intervalul dintre momentul diagnosticării acestuia până la deces poate fi chiar mai mic de 6 luni.

Boli cardiace fatale. Nicotina face ca inima sa bata mai repede și provoacă creșterea tensiunii arteriale – ceea ce poate duce la un infarct.

Accident vascular cerebral. Fumatul determina îngroșarea sângelui, sporind astfel riscul apariției unor cheaguri. Un cheag format pe creier poate provoca leziuni cerebrale incurabile, paralizie și chiar decesul.

Cangrena. Sângele devine atât de vâscos, încât vă poate bloca arterele periferice, ducând astfel la cangrenă și amputație.

Emfizem pulmonar și bronșită. Blocare, îngustare sau leziuni ale căilor respiratorii și apariția dispneei. Cancerul cavității bucale, al căilor respiratorii, al esofagului, al vezicii urinare, al pancreasului, al rinichilor, al colului uterin și cancerul de sân sunt mult mai frecvente în rândul fumătorilor.

Ulcere. Fumatul sporește considerabil riscul apariției ulcerelor gastrice și duodenale.

De ce să te lași de fumat?

Fumătorii par mai bătrâni decât vârsta lor reală, deoarece fumatul accelerează procesul de îmbătrânire a pielii. Riscul unei morți premature este dublu la fumători decât la nefumători. Bolile asociate fumatului provoacă moartea a peste 40% dintre fumători înainte ca aceștia să ajungă la vârsta de pensionare. În medie, nefumătorii trăiesc cu cel puțin șase ani mai mult decât fumătorii.

Substanțele inhalate în timpul fumatului au capacitatea de a se răspândi în întregul organism cu repeziciune intervenind în realizarea tuturor funcțiilor din organism. Nicotina, substanța cea mai cunoscută din tutun, este un drog care creează dependență. Majoritatea persoanelor care fumează o fac pentru că sunt dependente de nicotină.

Dependența este  o stare de intoxicație cronică,ce rezultă din absorbția repetată a unui drog și care se manifestă prin nevoia fizică și psihică de a continua aceasta absorbție.

Dependența de nicotină este o problemă cronică ce  recidivează și determină oamenii să fumeze chiar în ciuda dorinței lor de a renunța . Nicotina ajunge prin fumul de țigară la creier în 15 secunde și se menține în țesuturile cerebrale circa 2 ore. După 2 ore încep să apară semnele de sevraj care sunt piedicile majore în încercarea de renunțare la fumat.

Având în vedere că are atâtea efecte distrugătoare asupra organismului, nu credeți că ați dori să trăiți mai frumos și mai  mult? De ce nu încercați? Poate nu reușiți la prima încercare. Nu vă pierdeți răbdarea! Mulți foști fumători recunosc că au făcut mai multe încercări până s-au lăsat definitiv. Nu abandonați! Încercați din nou! Merită!

[articol apărut în revista Impuls, nr.1, serie nouă]