Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, este convins ca in 2011 s-a incheiat „epoca pilelor si a nepotismelor” in sistemul de invatamant. In plus, el avertizeaza ca nivelul de exigenta in ceea ce priveste frauda se va mentine la fel de ridicat si in anul care abia a inceput.

„Vorbim de o Romanie in care cel mai greu este schimbarea mentalitatilor. La nivel functional, ceea ce s-a intamplat la bacalaureat este unul dintre evenimentele menite sa schimbe mentalitati. Adica cei care au muncit si au fost corecti au fost rasplatiti, au promovat, profesorii si-au recapatat increderea pierduta. Cei care au fraudat au fost sanctionati. Anul 2011 a insemnat incheierea unei epoci de pile si nepotisme. In 2012 vom dovedi aceeasi exigenta sporita fata de frauda”, a declarat, marti, ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, pentru Mediafax.

Ministrul a subliniat faptul ca anul trecut s-a revenit pentru prima data la „valorile fundamentale ale oricarei tari sanatoase, cinstea, rasplata muncii, corectitudinea”.

De asemenea, el a apreciat ca cea de-a doua schimbare majora in educatie a fost clasificarea universitatilor, insotita de ierarhizarea programelor de studii.

In plus, pentru prima data CE a felicitat Romania pentru efectele legii, a adaugat Funeriu. „Prin noua lege s-a stins efectul diplomelor dubioase la medicina. Din pricina unor lucruri intamplate in trecut, Romania risca, din cauza plangerilor catre UE formulate de Italia, sa aiba probleme cu recunoasterea diplomelor in spatiul Uniunii Europene. Credibilitatea diplomelor romanesti este un pas important”, a mai afirmat ministrul.

Pe de alta parte, Funeriu a sustinut ca are si neimpliniri, cum ar fi situatia bugetara delicata. „As fi fost bucuros sa avem mai multe fonduri, sa facem mai mult prin revalorizarea cadrelor didactice. Cred ca bacalaureatul a dovedit recredibilizarea cadrelor didactice”, a punctat ministrul, precizand totusi ca noua lege a Educatiei nationale „da resurse oamenilor si institutilor de calitate”. [sursa]