Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa este câştigătorul Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 2010 pentru cartea „Cartografierea structurilor puterii”, informează www.nobelprize.org. Valoarea Premiului Nobel este de zece milioane de coroane suedeze (1,4 milioane de dolari).

Mario Vargas Llosa s-a nascut in 1936 la Arequipa (Peru) și a copilarit in Bolivia impreuna cu mama și bunicii materni. Intre 1950 și 1952 a urmat cursurile unei scoli militare private din Lima, Colegio Militar Leoncio Prado. In 1953, a intrat la „Universitatea Nationala San Marcos” din Lima pentru a studia literatura iar peste cinci ani si-a luat licenta in literatura cu teza „Baze pentru o interpretare a lui Rubén Darío”. In 1955 s-a casatorit cu o matusa, (subiectul romanului Matusa Julia și condeierul) provocand mare scandal in familie, si divorteaza de ea in 1964, pentru ca, un an mai tarziu, sa se casatoreasca cu verisoara lui, Patricia, cu care a avut trei copii: Alvaro Vargas Llosa, scriitor; Gonzalo, și Morgana, fotografa.

In anul 1988 inființeaza formatiunea politica Movimiento Liberdad care intra in componenta Frontului Democratic. Din partea acestui front, a candidat la președinția țarii in alegerile prezindențiale din Peru in 1990 dar a pierdut in al doilea tur de scrutin in fața lui Alberto Fujimori.

Primul sau roman „Orasul și cainii” i-a adus recunoașterea imediata. Pe 17 septembrie 2005 a calatorit, pentru a doua oara – prima vizita fiind in 1995, in Romania ca sa participe la lansarea a doua dintre romanele sale, publicate intr-o serie de autor de Editura Humanitas, ocazie cu care a vernisat și o expoziție de fotografii realizate de fiica sa, Morgana. Uniunea Scriitorilor i-a decernat Premiul Ovidius 2005 pentru „valoarea operei literare și contribuția la afirmarea libertații de expresie și a toleranței interetnice”.

In 2009, Nobelul pentru Literatura i-a fost decernat scriitoarei germane de origine romana Herta Muller pentru densitatea poeziei si sinceritatea prozei cu care scriitoarea a descris plastic universul dezmostenitilor.

Din cei 106 laureati ai acestui premiu, 12 sunt femei. Cel mai tanar laureat al premiului pentru literatura este Rudyard Kipling, faimos pentru „Cartea junglei”, care avea 42 de ani cand a primit distinctia, in 1907. Cea mai in varsta laureata este Doris Lessing, care avea 88 de ani cand a fost recompensata cu Nobelul pentru Literatura, in 2007. [sursa]