La fête de la francophonie

Cu prilejul „Zilelor Francofoniei”, Grupul Şcolar Energetic Nr.1 – Târgu Jiu, prin intermediul Catedrei de Limbi Moderne, Limba Franceză, organizează luni, 22 martie 2010, un moment artistic cu participarea claselor: 9E, 11A, 12C, 10A, 9B, 11B.  Programul cultural-artistic va cuprinde: Dezbateri și proiecții vizuale privind importanța limbii franceze în contextul interacțiunii culturale a țărilor francofone; Scenetă în limba franceză: Domnul Goe – I.L. Caragiale; Moment muzical și poetic.

Prof. Nicoleta Nica şi Prof. Liliana Băloi.

_______________________________

Organizaţia Internaţională a Francofoniei (franceză Organisation internationale de la francophonie) este o organizaţie internaţională care, pornind de la afinitatea pentru limba franceză, reuneşte state şi guverne de pe cinci continente: 53 de state şi guverne cu statutul de membru cu drepturi depline, 2 cu statutul de membru asociat şi 13 cu statutul de observator…

Nucleul interguvernamental al Francofoniei a fost creat la 20 martie 1970, odată cu înfiinţarea Agenţiei de Cooperare Culturală şi Tehnică (ACCT). Începând de la această dată, ziua de 20 martie marchează „Ziua Internaţională a Francofoniei”.

ACCT, ale cărei titulatură şi portofoliu au evoluat pe parcurs, a devenit „Agenţia Interguvernamentală a Francofoniei” (AIF) în 1999. Pentru o mai bună vizibilitate şi coerenţă pe scena internaţională, din ianuarie 2006, AIF s-a transformat în „Organizaţia Internaţională a Francofoniei” (OIF), ca singur organism interguvernamental al Francofoniei.

Francofonia a decis să-şi aprofundeze dimensiunea politică şi să se transforme dintr-o agenţie de cooperare interguvernamentală cu un fundament profund cultural, într-o organizaţie internaţională, cu toate implicaţiile şi transformările necesare acestui scop. Astfel, OIF a jucat un rol determinant în mobilizarea statelor şi guvernelor membre pentru ratificarea în cadrul UNESCO a Convenţiei pentru protecţia şi promovarea diversităţii expresiilor culturale, care a intrat în vigoare la 18 martie 2007.

România a devenit membru observator al comunităţii statelor şi guvernelor având în comun limba franceză în cadrul Sommet-ului de la Versailles în 1991. În 1993, la Sommet-ul de la Mauritius, ţara noastră a obţinut statutul de membru cu drepturi depline al acestei structuri. [wiki]