Hewlett-Packard, “locul unde ideile bune se duc sa moară”, a făcut un anunț șocant: va opri producția tabletei TouchPad și a telefoanelor Palm și analizează separarea sau vinderea unității care produce calculatoare desktop și laptopuri.

Anunțul vine după ce tableta Touchpad, bazată pe sistemul de operare webOS, abia a fost lansată acum două luni iar în februarie leviatanul industriei IT spunea că va transpune webOS atât pe calculatoare, cât și pe imprimante, într-o mișcare care urmărea integrarea pe verticală, asemeni Apple.

Anunțul a ras 16 miliarde de dolari din capitalizarea HP, scrie Reuters, dupa ce acțiunile au scăzut pe bursă cu 22%, cea mai mare scădere din ultimii 31 de ani, într-o respingere sonoră a planurilor managementului pentru viitorul companiei. Asta dupa ce din mai până acum mai pierduse înca o cincime din valoare… Ca să citez un prieten: “imprimantele HP sunt foarte bune dar softul cu care vin e o prostie. Iar acum vor să se faca o companie software când ei nu sunt în stare să faca software la propriile produse?” PC-urile fac 16% din profitul HP însa directorul Leo Apotheker spune că sunt sub presiune din partea tabletelor.

Practic, decizia a înghețat sângele în vene dezvoltatorilor de aplicații pentru webOS, pentru care compania are acum alte planuri, respectiv ori o vânzare ori licențiere pentru alți producători hardware. HP face drumul invers anunțat de Google prin decizia de a prelua Motorola, și anume iese din afacerile cu hardware, care au o marja mică de profit iar concurența e acerba.

Pe urmele IBM, HP cumpără Autonomy Corp

Tranzacția practic va zgudui din temelii gigantul, care acum aproape un deceniu a mai băgat aproape 25 de miliarde de dolari în fuziunea cu Compaq, gândită tocmai pentru a intra pe piața de calculatoare. Anunțul HP, regele calculatoarelor, vine dupa ce IBM, exact compania care a inventat PC-ul acum 30 de ani, a decis in 2005 să iși vândă divizia de PC-uri către chinezii de la Lenovo. Acum HP urmează același drum și încearcă să își croiască o cale în zona serviciilor analitice oferite corporațiilor și a retelisticii, unde marja de profit este mai mare.

Concomitent, revoluția continuă la titanul american, compania anunțând achiziția Automony Corp, cel mai mare producător de software din Marea Britanie, pentru 10,25 miliarde de dolari. Aceasta are circa 25.000 de companii clienți în toată lumea și produce programe care să extragă informații esențiale din date “nestructurate” precum apeluri telefonice, emailuri și fișiere video. Veniturile Autonomy au crescut cu 18% în 2010, până la 870 milioane de dolari și sunt așteptate să atingă un miliard de dolari în acest an. Investitorii se intreabă dacă nu cumva compania a dat prea mult pe firma britanică. HP a avut venituri de 31,2 miliarde de dolari pe ultimul trimestru, în urcare cu 1%, iar profitul a fost de 1,9 miliarde de dolari, în creștere cu 9%.