Sute de pelerini sunt aşteptaţi, în week-end, la Poiana lui Mihai, din localitatea Schela, pentru a lua parte la manifestările evocatoare închinate marelui voievod, Mihai Viteazul.

Desfăşurat sub genericul „Pohta ce-am pohtit“, evenimentul a devenit deja o tradiţie atât în rândul numelor sonore din cultura gorjeană, dar şi în rândul gorjenilor. Manifestările vor începe sâmbătă, când va avea loc instalarea taberei, iar seara va fi organizat un foc de tabără, unde vor fi recitate poezii şi cântece patriotice în memoria poetului Adrian Păunescu. Toate acestea vor fi susţinute de către interpreţii de muzică folk, Doru Stănculescu, Dan Vană, Maria Gheorghiu şi Dinu Olăraşu. După ora 22.00, poate fi urmărit un film documentar „Cenaclul Flacăra“, precum şi filmele „Mihai Viteazul“ şi „Nemuritorii“, în regia lui Sergiu Nicolaescu. Festivităţile vor continua duminică, începând de la ora 12.00, cu manifestări evocatoare închinate Voievodului Mihai şi aniversării a 79 de ani de la ridicarea monumentului din „Poiana lui Mihai“, discursuri ale reprezentanţilor autorităţilor locale şi judeţene,  un Tedeum şi parastas în memoria Voievodului şi a ctitorilor monumentului şi depuneri de coroane. La final, va avea loc şi un spectacol de muzică şi poezie patriotică, dedicat evenimentului.

Poiana din Schela, ultimul popas al marelui Voievod. Situată la graniţa dintre judeţele Gorj şi Hunedoara, „Poiana lui Mihai“  este cunoscută ca locul unde s-a oprit Mihai Viteazul în toamna anului 1600 pentru ultima dată înainte de a trece în Transilvania şi apoi la Viena. Din nefericire, după semnele prevestitoare, din acest loc, unde i-a murit calul,voievodul s-a stins în mai puţin de un an. [©Adevărul]

Adrian Păunescu, comemorat în Poiana lui Mihai

Mihai Viteazul va fi cinstit aşa cum se cuvine, de toţi iubitorii de istorie din Gorj, prin tradiţionala sărbătoare, organizată în Poiana lui Mihai, comuna Schela. La aniversarea a 79 de ani de la ridicarea Monumentului din Poiana lui Mihai, organizatorii evenimentului promit multă distracţie şi voie bună, dar şi desluşirea tainelor istoriei, prin vizionări de documentare şi filme istorice.

Anul acesta, evenimentul va fi unul cât se poate de special, pentru că seara de sâmbătă, 6 august este dedicată lui Adrian Păunescu, poetul care a lăsat, în versurile lui, regretul de a nu fi trăit mai mult. Printre organizatorii evenimentului se numără Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean, Primăria şi Consiliul Local al comunei Schela, Şcoala Populară din Târgu-Jiu, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Lc.col. Dumitru Petrescu”, Serviciul Public Salvamont, dar şi Protoieria Târgu-Jiu. Ziua de sâmbătă va debuta cu plecarea din Târgu-Jiu, la ora 09:00 spre Poiana lui Mihai, Instalarea în tabără, amenajarea şi pregătirea platoului pentru manifestări, de la ora 20:00 foc de tabără, seară de muzică şi poezie dedicată poetului Adrian Păunescu, de la ora 22:00, iubitorii de istorie pot viziona filmele Cenaclul Flacăra, Mihai Viteazul, Nemuritorii. Duminica, cea de-a doua zi va debuta, începând cu ora 12:00 cu o manifestare evocatoare, închinată Voievodului Mihai şi aniversării a 79 de ani de la ridicarea Monumentului din Poiana lui Mihai. La „acţiunea” de duminică vor rosti alocuţiuni primarul comunei Schela, Aristide Şerbănescu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Liviu Andrei, prefectul judeţului, dar şi Gheorghe Nichifor, preşedintele Asociaţiei Istoricilor Gorjeni. Ziua se va încheia cu depuneri de coroane şi spectacol de muzică şi poezie patriotică, dedicată evenimentului. De menţionat este faptul că în primăvara lui 1932, Societatea Culturală „Cultul Eroilor” din Bucureşti a hotărât ridicarea unui monument închinat memoriei marelui Voievod, Mihai Viteazul, în amintirea trecerii sale prin Pasul Vulcanului (comuna Schela), spre Ardeal. Locul a purtat din vechime numele de „Poiana lui Mihai”, loc de popas, înainte de trecerea munţilor. [© Impact în Gorj]