Festivalul National de Folk si Balada „Poarta Sarutului”, a carui editie a IX‐a urmeaza sa se desfasoare în zilele de 9 şi 10 august la Teatrul de Vara din Targu‐Jiu, este considerat ca unul dintre cele mai importante festivaluri‐concurs de folk. Organizat si anul acesta impreuna cu Scoala Populara de Arta Targu Jiu, festivalul se va bucura la aceasta editie de prezenta unui numar record de interpreti valorosi ai genului. Presedintele juriului editiei din acest an va fi Mircea Vintila.

Dupa evolutia concurentilor, in prima seara vor concerta: Doru Stanculescu, Sorin Minghiat, Adrian Ivanitchi, Emeric Imre, Maria Gheorghiu, Adi Sarmasan, Al. Zarnescu, Florin Camen, Pompiliu Gr. Ciolacu si Nicu Zota – castigatorul editiei trecute. A doua seara vor urca pe scena: Mircea Vintila, Dinu Olarasu, Cristian Buica, Magda Puscas, Mircea Bodolan, artistii Stefan Geraksiev si Rosen Pasculov din Bulgaria, Bogdan Grosu si Cătălin Stepa, fiul Tatianei Stepa.

Cu o zi inaintea festivalului, duminica, 8 august, la monumentul din Poiana lui Mihai din Pasul Valcan, pe unde trecea odinioara drumul care unea Transilvania de Tara Romaneasca, au loc evocarea si pelerinajul de suflet inchinate voievodului Mihai Viteazu, cel care a trecut pe aici in noiembrie 1600 in drumul sau spre Viena. In Poiana lui Mihai, la aproape 1000 m altitudine, intr‐un peisaj mirific, are loc anual evocarea istorica la care participa sute de oameni de la poale dar si oficialitati, istorici, poeti si interpreti de muzica folk. Evenimentul se doreste a fi, in ideea organizatorilor, unul de natura sa readuca in actualitate componenta patriotica a muzicii folk. Anii trecuti au cantat aici, la monumentul lui Mihai din Poiana de deasupra comunei Schela, Gorj: Doru Stanculescu, Sorin Minghiat, Cristian Buica, Emeric Imre, Adi Salmasan, Dan Vana. Anul acesta li se vor mai adauga interpretii folk: Adrian Ivanitchi, Dinu Olarasu, Florin Camen, poetii: Dan Mircea Cipariu, Florian Saioc, Spiridon Popescu, Adrian Fratila, actorii targujieni: Rodica Negrescu, Monica Sfetcu, Ion Alexandrescu, George Draghescu. [sursa] Vezi programul!