16 volume lansate cu Jurnalul Naţional în fiecare vineri, în perioada 19 martie – 2 iulie 2010. Editura Litera, Jurnalul National şi Encyclopedia Britannica, Inc. oferă tuturor celor dedicaţi studiului, precum şi celor dornici de o cât mai bună informare, un nou instrument de lucru – Enciclopedia Universală Britannica – conceput în 16 volume.

Adresându-se unui public foarte larg şi eterogen în privinţa gusturilor şi a preferinţelor, această nouă enciclopedie adună între cele peste 5 500 de pagini mii de articole esenţiale şi relevante care acoperă informaţii actualizate de cultură generală, dar şi evenimente de ultim moment din lume, preluate în mare parte din Enciclopedia Concisă Britannica (Editura Litera, 2009). Pe de altă parte, din dorinţa unei mai ample cuprinderi a câtorva domenii fundamentale (artă, filosofie, literatură, religie, ştiinţă), un număr semnificativ de articole au fost extrase din Britannica Global Edition…

Această ediţie reprezintă rezultatul efortului unui colectiv de traducători, redactori şi consultanţi de specialitate. Alături de articole din cele mai variate domenii, veţi găsi în volumele enciclopediei de faţă cele mai recente hărţi ale ţărilor lumii, un tabel cu laureaţii Premiului Nobel, alături de numeroase planşe şi ilustraţii sugestive, dar şi peste 1 000 de articole care vizează realităţile româneşti.

Enciclopedia Universală Britannica este o lucrare de referinţă indispensabilă şi uşor de consultat care acoperă multe arii de cunoaştere – istorie, geografie, ştiinţe, religie, sport, tehnologie, arte – şi răspunde rapid şi precis dorinţei generale de informare.

Istoria Britannica Encyclopaedia este fascinantă: prima ediţie a fost publicată în 1768 la Edinburg, în Scoţia. Succesul extraordinar de care s-a bucurat rapid a făcut-o să crească în popularitate şi volum, astfel că la cea de-a treia ediţie, enciclopedia număra 21 de volume.

Acest statut de vedetă printre cărţi a atras personalităţi marcante din toate domeniile care au contribuit ca autori de articole, astfel că, la a 11-a ediţie, cea din 1911, Britannica Encyclopaedia a ajuns să fie considerată lucrare de referinţă, un reper absolut pentru domeniile academic şi literar.
În 1933, Britannica devine prima enciclopedie din istorie care adoptă politica revizuirilor permanente, astfel că la fiecare ediţie îşi îmbogăţeşte articolele cu elemente actualizate. În momentul de faţă Britannica Encyclopaedia se află la a 15-a ediţie, în 32 de volume.

Cea mai nouă dovadă de notorietate a Britannica Encyclopaedia este locul 10 pe care l-a ocupat anul trecut în clasamentul Official Top 500 Super Brand Consumer din Marea Britanie, alături de Microsoft, Coca Cola, Rolex, Google, BBC sau Apple.

În anul 2002, Britannaica Encyclopaedia a lansat o ediţie adaptată nevoilor de conciziune ale vieţii moderne, într-un singur volum, Britannica Concise Encyclopedia. Acest volum a fost tradus şi a apărut pentru prima dată în România la editura Litera, în 2009.