Lacrimi, supărare, frustrare. Sunt stările de spirit pe care tricolorele le-au resimţit imediat după încheierea partidei din semifinale cu Suedia. Şi, totodată, situaţie prin care România a tot trecut în ultimii ani după jocurile cu miză disputate la turneele finale, pierdute aproape de fiecare dată.
Pentru ca fetele lui Radu Voina să nu piardă chiar tot, în joc fiind încă o medalie de bronz, ele s-au strâns în seara de dinaintea partidei la hotel şi au încercat să-şi pună la punct problemele legate de partea psihologică. La Mondialul din China, după înfrângerea cu Spania, România nu s-a mai putut redresa şi s-a dus direct în „cap”, suferind ulterior o înfrângere mai urâtă ca alta. Din pretendentă la medalii a terminat până la urmă pe locul 8.

Fetele au învăţat din greşelile trecutului şi au realizat că turneul final nu s-a încheiat. Chiar şi o medalie de bronz ar fi fost o „delicatesă”, mai ales că România nu obţinuse niciodată vreuna la Europene.
Stâncile Fiera şi Brădeanu, îngerul Tolnai [sursa: Prosport]

Motivaţia româncelor a fost dată şi de dorinţa de revanşă în faţa Danemarcei. E adevărat, un amănunt insignifiant în raport cu dorinţa de a fi pe podium, dar care a contat în cele din urmă decisiv. Danezii le huiduiseră la Aalborg, iar tricolorele nu puteau uita aşa repede. Determinarea a fost cuvântul de ordine al naţionalei, iar acest lucru s-a văzut după primele atacuri. Startul ne-a aparţinut, astfel că Danemarca a fost mereu pusă în situaţia de a alerga după România. Apărarea a fost formidabilă, Adina Fiera şi Aurelia Brădeanu fiind împreună ca o stâncă uriaşă care face ţăndări tot ce prinde în cale când se porneşte la vale. Ultima, singura mămică din lot, anunţase că nu vrea să regrete că şi-a lăsat copilaşul acasă mai multe săptămâni şi a acţionat în consecinţă. Golurile au căzut mai greu decât la orice alt joc disputat în Danemarca, pentru că şi gazdele şi-au dorit să iasă pe uşa din faţă. Din încrâncenarea celor două echipe, România a ieşit de fiecare dată mai bine. A avut nervii mai tari şi un înger precum Talida Tolnai. Portarul naţionalei a găsit resurse nebănuite când nimeni nu se mai aştepta şi le-a scos efectiv din minţi pe daneze. Poarta lui Totolinho a fost închisă ieri pentru gazde, paradele ei oferind putere şi coechipierelor să lupte până la ultima picătură de energie, chiar dacă atacul nu a funcţionat aşa cum trebuie.

„S-au rupt blestemele”

România a intrat la cabine cu 9-7, dar era conştientă de faptul că nu va avea viaţă uşoară până la final, mai ales că fetele ştiau că au de luptat şi împotriva unei săli de peste 12.500 de locuri. Iar avantajul de două-trei goluri şi l-a menţinut până spre final. Final care avea să fie halucinant. La 16-13 (min. 56), Mica Brădeanu a pătruns şi a tras în bară. Şansă imensă, aşadar, pentru România de a închide semifinala. Danezele au început să reînvine la viaţă după ce au mai redus cu un gol handicapul. La următorul atac, o fază parcă trasă la indigo cu cea din minutul 56, Melinda Geiger a găsit breşa, a pătruns şi… bară! „Parcă suntem blestemaţi!”, a fost prima impresie. Danemarca a mai avut forţa să mai înscrie încă o dată în minutul 58: scor 15-16.

Radu Voina a cerut imediat time out. S-a temut să nu pierdem, probabil, din nou româneşte. Strigătele de încurajare le-au făcut parcă fiare pe final. Am mai pierdut o minge, Danemarca a avut atacul în ultimul minut, dar „Pe aici nu se trece!”, un vechi slogan din istoria poporului român, a blocat definitiv orice tentativă a gazdelor să ne mai dea o lovitură. Ultimele 15 secunde s-au jucat la tragerea timpului şi apoi… punct final! Lacrimi de bucurie şi horă românească. Fetele s-au aruncat la pământ, fiind ovaţionate chiar şi de fantasticul public danez. România a spart, în fine, toate ghinioanele şi a urcat pe podiumul Europenelor. Un podium pe care l-am visat de atâtea ori, dar de care cu greu ne‑am apropiat.

„Felicit România pentru medalie, a jucat astăzi cel mai bun meci al turneului. Meciul a dovedit că ambele echipe au fost obosite, dar România a câştigat datorită tacticii, aceasta a fost cheia victoriei sale”, Jan Pytlick, antrenor Danemarca


România a învins Danemarca cu 16-15

Min.60 România a învins! Medalie de bronz pentru echipa lui Radu Voina

Min.59 Talida Tolnai apărăăă! România conduce la un gol

Min.58 Time-out cerut de Radu Voina

Min.56 ROM-DAN 16-14

Min.55 ROM-DAN 16-13 Ada Nechita înscrie pe contraatac

Min.53 Talida Tolnai apără din nou

Min.52 ROM-DAN 15-13 Cristina Neagu înscrie cu o execuţie superbă

Min.51 ROM-DAN 14-12, Ada Nechita reuşeşte să înscrie pe extremă

Min.48 Cristina Neagu loveşte bara de la 9 metri

Min.47 ROM – DAN 13-12 Gazdele au înscris două goluri într-un intervat de un minut

Min.46 ROM-DAN 13-10 Ada Nechita înscrie foarte frumos din extremă

Min.45 Apărarea noastră este în mare formă, în special portarul Talida Tolnai

Min.39 ROM-DAN 12-10 Elisei înscrie

Min.39 – ROM-DAN 11-10, Skov a înscris

Min.38 – ROM-DAN 11-9, Tolnai apără o lovitură de la 7 metri

Min 30 – ROM-DAN 9-7 Final de primă repriză. Intrăm în avantaj la pauză

Min 30 – ROM-DAN 9-7 Neagu ratează o lovitură de la 7 metri

Min 29 – ROM-DAN 9-7 Tolnai se resimte după o lovitură încasată în plină figură

Min 27 – ROM-DAN 9-7 Danezele reduc diferenţa

Min 25 – ROM-DAN 9-6 Melinda Geiger înscrie

Min 24 – ROM-DAN 8-6 Neagu transformă din nou o aruncare de la 7 metri

Min 22 – ROM-DAN 7-6 Neagu înscrie primul gol din acţiune ăn acest meci

Min 20 – ROM-DAN 6-6 Înscrie Ionela Stanca

Min 20 – ROM-DAN 5-6 SKOV Rikke

Min 19 – ROM-DAN 5-5 Neagu egalează de la 7 metri

Min 16 – ROM-DAN 4-5 Reducem din diferenţă

Min 15 – ROM-DAN 3-5 MOLLER Laerke

Min 12 – ROM-DAN 3-4 Ann Grete înscrie din nou

Min 12 – ROM-DAN 3-3 Ann Grete egalează

Min 11 – ROM-DAN 3-2 SKOV Rikke marchează

Min 10 – ROM-DAN 3-1 Neagu transformă o lovitură de la 7 metri

Min 6 – ROM-DAN 2-1 Stanca marchează

Min 5 – ROM-DAN 1-1 Ada Nechita egalează

Min 3 – ROM-DAN 0-1 MOLLER deschide scorul

Min. 1 – ROM-DAN 0-0 Ada Nechita trage în bară

Min. 1 – ROM-DAN 0-0 Fluierul de început al finalei mici