tattoo-554x369Articol scris de Claudia Mădălina Pătraşcu | IMPULS, nr.2

Subiectul tatuajelor a rămas aproape peste tot în lume unul destul de controversat. Mulți sunt cei care le îndrăgesc, şi le fac sau doar le admiră, dar la fel de mulți sunt şi cei care le blamează şi le asociază cu diferite clase de oameni.

Trecând de prejudecați, tatuajele există din cele mai vechi timpuri în culturi precum cea egipteană (încă din anul 2000 î.Hr.), japoneză (din anii 300 î.Hr.), chineză şi continuându-şi extinderea până în zilele noastre când arta tatuajului nu se mai practică din motive specifice, ci doar ca o înfrumusețare sau modificare corporală.

La egipteni, tatuajul era predominant la femei şi se efectua cu ocazia anumitor ritualuri. La japonezi şi în alte culturi asiatice, desenele imprimate cu cerneală pe trupurile şi feţele bărbaților aveau rolul de a îndepărta forțele răului şi spiritele obscure. Mai apoi tatuajul a devenit însemnul hoților, criminalilor, deținuților şi chiar până în zilele noastre, în Japonia a avea un tatuaj e un stigmat ce te integrează în lumea interlopă a mafiei şi a criminalilor.

Spre deosebire de lumea asiatică, în Anglia şi Rusia secolelor trecute, tatuajele aparțineau elitei. Doar regii şi împărații beneficiau de arta scumpă a tatuajului, care nu le era accesibilă oamenilor de rând.

                Cele două războaie au participat in mod considerabil la răspândirea tatuajelor mai ales printre soldați şi marinari. „Saloane” de tatuat erau amplasate în porturi sau lângă bazele militare.

Momentul revoluționar care a permis oricui să își facă un tatuaj a fost cel al apariției pistolului electric de tatuat. Din acel moment barierele au căzut şi odată cu mișcarea hippie lumea a înțeles că tatuajele nu aparțin doar răufăcătorilor, ci şi oamenilor obișnuiți.

                Arta tatuajului a evoluat atât de mult încât emisiuni precum LA Ink sau Miami Ink ne dezvăluie adevărate opere de artă imprimate pe piele, realizate cu o măiestrie absolută de către tineri talentați ce sunt capabili să redea pe corp poze de revistă sau fotografii cu o precizie şi o exactitate impresionantă.

Cu o istorie atât de vastă, e un lucru cert că tatuajele nu vor dispărea din cultura pop şi de pe trupurile celor care se dau în vânt după înfrumusețarea corpului cu desene ce au o simbolistică aparte pentru ei.

Tatuajele nu mai reprezintă apanajul motocicliștilor sau al altor rebeli. Au devenit o modă, practicată în special de tineri. Feriți-vă, totuși, căci tușurile lor pot provoca mâncărimi de piele, infecții şi inflamații. De aceea, înainte de a va hotărî să vă faceți un tatuaj, e bine să țineți seama de unele sfaturi, căci ce este mai important: să fiți la modă sau să aveți un organism sănătos?

Dr. dermatolog Michi Shinohara de la University of Washington, (Seattle), citat de wort.lu atrage atenţia: „Este foarte important ca doritorii de tatuaje să fie conștienți de potențialele riscuri, să le semnaleze atunci când ele apar, indiferent de natura lor, apoi să meargă la un dermatolog pentru un diagnostic adecvat şi un tratament„, a explicat acesta într-un comunicat al American Academy of Dermatology.

Studii recente au arătat că un produs chimic prezent în tușuri, benzopirenul, cauzează cancere de piele la animalele de laborator, precum şi melanoame.

De asemenea, dr. Shinohara subliniază că există numeroase necunoscute legate de tușurile noi folosite la tatuare, cât şi de modalitatea de interacțiune cu pielea şi corpul în general. Chiar dacă reacțiile alergice la pigmenții tatuați sunt cele mai frecvente probleme identificate, Michi Shinohara avertizează şi asupra riscurilor de infecții bacteriene, sifilisului şi hepatitelor de tip B şi C, legate adesea de materiale nesterilizate.

Ce se recomandă:

– Asigurați-vă că tatuatorul la care mergeți este autorizat să practice această meserie. Verificați dacă toate acele provin dintr-un pachet steril şi dacă sunt de unică folosință. De asemenea, dacă „artistul” își spală bine mâinile înainte de tatuare şi dacă poartă mănuși sterile.
– În caz că o problemă cutanată durează mai mult de una – două săptămâni, mergeți la un dermatolog.

– Dacă suferiți de o boală de piele cronică (psoriazis, eczemă etc.), consultați un dermatolog înainte de a va gândi să va tatuați.
– Nu vă faceți tatuaj peste o aluniță, căci vă împiedică să-i observați eventualele modificări.