limbaj vulgarArticol scris de Claudia Mădălina Pătrașcu | IMPULS, nr. 1

Deseori, se întâmplă să mergem pe stradă afundați în problemele noastre, până în momentul în care auzim zburând câte un cuvânt nu tocmai plăcut din gura unui copil care abia și-a făcut buletinul. Ne referim, desigur, la limbajul nepotrivit, din ce în ce mai folosit de către tineri.

– Ce înseamnă limbaj vulgar?

* Conceptul de limbaj vulgar este unul subiectiv, referindu-se la acele cuvinte sau expresii care ne duc, deseori, cu gândul la conotațiile sexuale sau negative ale acestora. Desigur, catalogarea unor expresii ca fiind vulgare nu rămâne total în sfera subiectivului, ci ne sunt oferite anumite linii pentru a putea defini limbajul vulgar.

– De unde se învață?

* Un număr mare de copii au contact pentru prima data cu acest tip de limbaj chiar în sânul familiei. Putem spune că este un cerc vicios: părinții au fost și ei, la rândul lor, adolescenți, și-au însușit limbajul vulgar și îl folosesc în mod frecvent, fără să țină cont de copilul din casă. De regulă, atunci când în ecuație apare “cel mic”, părinții încep să își controleze limbajul necorespunzător, dar asta nu înseamnă că vor reuși tot timpul.

* O altă sursă care ajută la dezvoltarea limbajului vulgar o reprezintă gașca, grupul de prieteni. Adolescenții se vor simți mai “cool” dacă vorbesc într-un anumit fel acceptat de prietenii lor, dacă îi jignesc pe cei care îi consideră a fi inferiori lor.

* Nu trebuie să omitem faptul că mijloacele mass-media reprezintă, în continuare, una dintre cele mai eficiente metode de manipulare a populației.

* Tot ca un mijloc de comunicare mass-media, dar meritând o categorie separată, includem Internetul. Când ne gândim la Internet, ne gândim la “lumea de dincolo de tastatură”, dar uităm că această lume este alcătuită din toți oamenii de rând care există și în viața reală.

* Practic, suntem persoane care învață prin imitație, așadar, ceea ce se întâmplă în jurul nostru devine o influență fără să ne dăm seama. Cu cât petrecem mai mult timp într-un mediu nociv, cu atât suntem mai înclinați să ne însușim comportamentele indezirabile.

– De ce sunt adolescenții cei mai predispuși?

* Perioada adolescenței este plină de numeroase momente în care tinerii trebuie să facă anumite alegeri legate de viitorul lor. Din păcate, aceste alegeri nu îi mulțumesc tot timpul pe cei din jur, moment în care apare revolta. Ei vor căuta grupuri care să îi accepte, care să le confirme alegerile și care să fie în concordanță cu gândirea lor. Prin intermediul acestor grupuri, tinerii intră în contact cu limbajul vulgar, ajungând să îl folosească drept o armă a rebeliunii împotriva părinților.

– De ce să evitam limbajul vulgar?

* În urma unor numeroase studii de caz și experimente, s-a descoperit că limbajul vulgar este deseori strâns legat de comportamentul persoanei. Așadar, o persoană care folosește acest tip de limbaj este mai predispusă să devină agresivă fizic, mai ales adolescenții care, după cum spuneam, sunt foarte susceptibili.

* Pe lângă riscul de a deveni persoane agresive, trebuie să menționăm că a folosi un limbaj vulgar nu este plăcut pentru cei din jur, nu este elegant și nici nu face o persoană să pară mai inteligentă, ci doar va avea ocazia să decadă în ochii celor din jurul său.

* Folosirea pe perioadă îndelungată a înjurăturilor, chiar dacă nu erau acceptate mai demult, duce, pe lângă însușirea acestora și folosirea lor zi de zi, la tolerarea lor. Dacă o persoană nu suporta în trecut să audă alte persoane înjurând, pe măsura ce se afundă în „tainele” acestui limbaj, va accepta cu o mai mare ușurință ca cei din jurul său să comunice într-un mod vulgar.

– Furia și limbajul vulgar

* Deseori, acest tip de limbaj apare în momente de nervozitate, de furie, iar singurul mod în care unii tineri știu să reacționeze este folosirea limbajului vulgar. Adulții ar trebui să poată să le ofere tinerilor o variantă optimă de exprimare a nervilor, a frustrării, a supărării, prin care aceștia să evite înjurăturile.

* Spre final, cuvintele vulgare devin cuvinte cu uz normal, luând locul unor expresii precum “Taci, mai!” sau “Părerea mea…”. Totuși, ar trebui să ne îngrijorăm și să încercăm, pe cât posibil, să evităm să permitem ca limbajul vulgar să devină limbajul de zi cu zi.