9-mai-2009-independenta-romaniei-ziua-europei

Ziua de 9 Mai are o dublă semnificaţie pentru noi românii:

ZIUA INDEPENDENŢEI DE STAT şi ZIUA EUROPEI.

România celebrează în această zi momentul istoric de la 9 mai 1877, când Principatele Unite şi-au declarat independenţa faţă de Imperiul Otoman. Războiul de Independenţă al României dintre anii 1877-1878 a fost un pas important al României spre unificarea deplină. România s-a folosit de lupta dintre Imperiul Otoman şi Imperiul Rus pentru a-şi declara independenţa faţă de cele două mari puteri (puterea suzerană era Imperiul Otoman iar puterea protectoare era Imperiul Ţarist) şi a deveni un actor important în Balcani. În 1866 prinţul german Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a fost proclamat Domn pentru a asigura sprijinul german pentru obţinerea independenţei. În 1877 Carol I a condus forţele armate române într-un război de independenţă plin de succes…

Tot pe data de 9 Mai, România celebrează Ziua Europei… Al Doilea Război Mondial a lăsat în urma sa o Europă distrusă din punct de vedere material, frământată de puternice crize politice şi divizată, prin „cortina de fier”, în două mari blocuri: Est şi Vest. Apare, în acest context, un puternic curent înspre o politică internaţională care să fie capabilă să oprească o a treia conflagraţie mondială şi să consolideze Europa din punct de vedere economic (în faţa S.U.A. şi a U.R.S.S.). Sunt create, aşadar, după război, o serie de organizaţii internaţionale, la nivel universal şi regional-european, organizaţii având caracter politic, militar sau economic. Într-un moment complicat din primăvara anului 1950, şi anume: începerea Războiului Rece, lui Robert Schuman, pe atunci ministrul afacerilor externe al Franţei, îi este încredinţată de către omologii săi din Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii o misiune foarte importantă: crearea unui plan care să ducă la reintegrarea Germaniei Federale în concernul european. Astfel, pe 9 mai 1950 se făceau primii paşi pentru crearea Uniunii Europene. La Paris, ministrul de Externe francez, Robert Schuman prezenta o declaraţie în care îndemna Franţa şi Germania, în principal, dar şi celelalte state europene să-şi pună laolaltă producţia de oţel şi de cărbune, pentru a crea „prima fundaţie concretă a unei federaţii europene”. Uniunea Europeană s-a extins prin aderarea altor state care şi-au asumat principiile de funcţionare ale acesteia, ajungând astăzi la 27 state membre. În 2007 şi România şi Bulgaria au aderat la Uniunea Europeană. Ziua de 9 Mai este un simbol al Europei, alături de moneda unică, euro, de steagul şi de imnul Uniunii Europene. [sursa: internet]

____________________

Data de 10 Mai, sărbătoarea Regatului României, este legata de trei evenimente importante din istoria moderna a tarii noastre:

Pe 10 Mai 1866, Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen soseste in Bucuresti, capitala Romaniei, si depune juramantul in fata Parlamentului (tablou de Theodor Aman – Muzeul Aman, Bucuresti).

10%20mai%201866

Pe 10 Mai 1877, dupa ce cu o zi inainte Parlamentul dezbatuse problema, Carol I proclama solemn Independenta absoluta a Romaniei. Comunistii, dupa 1947, au incercat sa inlature orice urma a monarhiei din istoria tarii, „mutand” sarbatorirea independentei pe 9 mai. In imagine, Carol I, pe frontul anitotoman, la Poradim (forografie de Carol Popp de Szatmary, Biblioteca Academiei, Cabinetul de Stampe).

1877 10 mai

Pe data de 10 Mai 1881, Carol I a fost incoronat ca Rege al Romaniei, iar Romania a fost ridicata la rangul de Regat (gravura publicata in Suddeutche Zeitung).

intrarea lui caol in bucuresti 10 mai

incoronarea regelui carol I